April 7, 2018

Zo herken je nepvolgers

Als je met influencers samenwerkt, is het altijd fijn om te weten dat ze de beoogde resultaten voor je kunnen behalen. Maar daarbij geldt wel: influencers zijn net zo authentiek en effectief als de doelgroep die ze kunnen bereiken. Wat je daarom nooit mag vergeten, is dat een grote schare volgers niet automatisch betekent dat die volgers ook allemaal echt zijn. Het lijkt misschien een zoektocht zonder einde om vast te stellen wie er creatief met zijn groeistrategie aan het boekhouden is, maar gelukkig kun je met onze tips gemakkelijker vaststellen wie er echte volgers heeft en wie je voor de gek probeert te houden.

We mogen valsspelende influencers niet te hard veroordelen. Het is eerder een vicieuze cirkel. Hoe groter Instagram wordt, des te hoger de druk om veel volgers te hebben. Daarom kiezen veel merken ervoor om met grote influencers te werken, ook als die nepvolgers hebben. Het gevolg is dat kleine influencers samenwerkingen mislopen en zich gedwongen voelen om volgers te kopen, zodat ze bij grote bedrijven in de kijker komen. En zo ontstaat er een cyclus die niet meer ophoudt.

Nepvolgers herkennen

Gelukkig kun je nepvolgers leren herkennen. Maar wees wel voorzichtig, want een onterechte aanname of beschuldiging kan enorme schade toebrengen aan het imago van een influencer. Hoewel je met een aantal tips en hulpmiddelen wel kunt achterhalen wie nep is en wie niet, moet je die stap alleen met gezonde terughoudendheid zetten.

1. De groei van het aantal volgers

Dit is echt een weggevertje. Sommige influencers krijgen er van de ene op de andere dag 10.000 volgers bij. Dat is bijna nooit authentiek, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen! Misschien zijn zulke influencers via de pers ineens bekend geworden, waardoor het grote publiek ze nu kent. Of misschien hebben ze wel hulp gekregen van een grote influencer. Daarom is het belangrijk dat je nader onderzoek doet. Er moet zo weinig mogelijk twijfel over bots bestaan, want enkel een onderbuikgevoel is niet genoeg voor een beschuldiging.

2. Het aantal likes en reacties

Je kunt tegenwoordig niet alleen volgers, maar ook likes kopen. Krijgen influencers bij hun foto’s opeens veel meer likes zonder dat de aard van hun materiaal aanzienlijk is veranderd? En krijgen ze verder maar met moeite 10 reacties? Dan is er iets niet in de haak.
Als je bots inzet om meer volgers te krijgen, blijft het aantal likes hetzelfde. Dat wil zeggen: als iemand 25.000 volgers heeft, maar nooit meer dan een handjevol reacties krijgt, klopt er iets niet.

3. De volgers

Je kunt natuurlijk niet alle volgers van een influencer aan een inspectie onderwerpen – en al helemaal niet als het er duizenden zijn. Maar een snelle controle kan nooit kwaad. Hebben ze rare namen? Volgen ze duizenden mensen, maar hebben ze zelf helemaal geen volgers? Wonen ze aan de andere kant van de wereld? Dan kan het dat die accounts nep zijn. Hetzelfde geldt voor de accounts die reageren en liken.

4. De reacties

Reacties inkopen betekent niet dat je goede reacties krijgt. Als de helft van de reacties uit heel vergelijkbare teksten bestaat, zoals ‘leuke foto’, dan is de kans groot dat de influencer reacties heeft gekocht. Het ergste zijn nog wel reacties die niets met de foto te maken hebben. Dan staat er bijvoorbeeld ‘superleuke outfit!’ bij een foto over eten. Dat zijn duidelijk nepreacties.

We begrijpen dat al deze stappen nogal tijdrovend lijken. Afhankelijk van de grootte van je team kost dit ook veel tijd, middelen en moeite. Maar gelukkig zijn er websites die je het leeuwendeel van het werk uit handen kunnen nemen. Neem nu socialblade, een tool voor inzichten en analytics. Daarmee kun je een account doorzoeken en gedragspatronen blootleggen. Vaak zie je dan hoeveel volgers een influencer in een bepaalde periode erbij heeft gekregen en is kwijtgeraakt. Die informatie zie je heel handig in een grafiek. Staan daar rare pieken, dalen of kronkelingen in, dan weet je dat je een influencer hebt betrapt op volgers kopen.

Maar geef de hoop nog niet op. We willen je niet afschrikken. Lang niet alle grote influencers gebruiken bots. Integendeel: er zijn er een heleboel die al jarenlang goede, authentieke content maken en daardoor zo populair zijn geworden. Hard werk, dus. Je moet alleen uitkijken voor de rotte appels. Als je eenmaal weet hoe je echte en gekochte volgers van elkaar kunt onderscheiden, weet je ook welke influencers voor jouw bedrijf de juiste doelgroep kunnen bereiken. Zo voorkom je dat je campagne flopt.

Heb je geen tijd om al deze controles uit te voeren of wil je zeker weten dat je alleen met authentieke influencers werkt? Influo kan je helpen. Wij beheren een database met 100% authentieke influencers. Zo kun jij je richten op de samenwerking met je favoriete influencers en haal je het maximale uit je influencer campagne.

Close close button
Go back

Interested in free Influencer Marketing advice?

Estimated demo duration 0 min

Get your free demo today Online or at your office

Are you an influencer?
Register here

Complete the form or click here to book now

Sending...

Close close button

Request invite

Please fill in your info and we will get back to you as soon as possible!

Sending...