Oktober 11, 2018

Alles wat je altijd al wilde weten over influencer marketing

wat is influencer marketing

Heb je ooit een post gelezen van je favoriete blogger die een product aanbeveelt en het nadien zelf meteen in huis gehaald?

Dan ben je onder invloed geweest van influencer marketing!

In dit artikel leggen we je uit wat influencer marketing is, en geven we een definitie van influencers. We overlopen de verschillende soorten influencers, wat de voordelen zijn van influencer marketing, en hoe je het zelf kan doen.

 

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is  een collaboratie tussen een merk en een persoon. Het is een marketingstrategie waarbij een merk invloedrijke personen kan inzetten voor verschillende doeleinden, zoals awareness rond je merk creëren, content creatie of meer verkeer naar je website genereren. Zo kunnen er mooie samenwerkingsverbanden ontstaan.

Die invloedrijke personen, ook wel gekend onder de naam “influencers”, hebben vaak een sterke relatie met hun volgers. Door de stem van influencers te gebruiken om hun product bij de man te brengen, kan je een immens groot publiek bereiken en dat komt enkel ten goede voor jouw merk. Hierbij is het principe van word-of-mouth dus zeker een belangrijk deel van de hele strategie. Je bent blij over een bepaald product en deelt jouw leuke ervaring dan ook graag met anderen.

 

Wat is een influencer?

Definitie influencer: een persoon die door middel van social media invloed uitoefent op zijn/haar volgers.

bron

Niet enkel de celebs uit “de boekskes” zijn influencers, ze zijn veel talrijker! We leggen de term even uit.

Een social influencer is basically een persoon die via sociale media zijn volgers beïnvloed.

Hij of zij hoeft niet per se over enorm veel volgers te beschikken om een goede influencer te zijn, het gaat ‘m vooral om de relatie tussen de twee. Volgers vertrouwen hun influencers en zijn geïnteresseerd in hun meningen en dit geldt ook voor de influencers. Ze respecteren hun publiek, niet alleen omdat ze gekozen hebben om hen te volgen, maar omdat ze geëngageerd zijn. Die vertrouwensband maakt influencer marketing net zo’n unieke strategie en maakt hen daarnaast ook betrouwbaarder dan advertenties gemaakt voor het grote publiek.

 

Wat doet een influencer?

Een influencer start vaak puur uit een passie. Dit kan een passie zijn voor koken, mode, beauty, sport of reizen. Via tal van tools waaronder social media of Youtube kunnen ze hun passie delen met de buitenwereld.  Deze influencers focussen zich dus met andere woorden op een bepaalde niche. Zo heb je bijvoorbeeld Nelplant die zich focust op interieur en dan met name op zijn kamerplanten.

Aan de andere kant van het spectrum heb je ook influencers die, ipv zich te focussen op 1 niche, het groter aanpakken. Neem nu lifestyle influencers, zij gaan niet enkel spreken over mode, maar gaan ook interieur, food, sport, enz betrekken in hun sociale media.

Influencer is dan wel een algemene, ruime term, toch mag je ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. Als we het groot bekijken kan je ze indelen in 3 groepen. Je hebt de mega-influencers, de macro-influencers en last but not least, de micro-influencers. Deze kunnen uiteraard wel verschillen van land tot land. In Amerika ligt het cijfer voor een micro-influencer te zijn bijvoorbeeld een pak hoger dan hier in België.

 

1. Mega-influencers

Mega-influencers zijn de alom bekende celebrities, atleten en sociale media goeroes die meer dan 1 miljoen volgers hebben op sociale media en die een engagement rate halen van zo’n 0,5 tot 4%. Een groot deel van hun bestaan gebeurt op sociale media en ze zijn dan ook enorm populair. Mensen krijgen zowaar een exclusieve behind the scenes blik in hun anders zo afgeschermde leven.

Mega-influencers worden voor het overgrote deel betaald om branded content te posten en door hun samenwerking met merken krijgen de merken op hun beurt toegang tot een enorm publiek, maar in veel gevallen is dit niet altijd the way to go. Omdat hun volgersaantal zo enorm is, is hun publiek dan ook zeer uitgebreid en verschillend. Ze zijn dus met andere woorden niet gericht op 1 doelpubliek. Denk dus goed na voor je in zee gaat met een mega-influencer.

Deze mensen hebben vaak ook een andere vorm van inkomsten of een andere business die meer geld oplevert of die voor hen belangrijker is dan het influencer leven. Influencing is dus meestal niet hun number 1 priority.

 

2. Macro-influencers

Macro – influencers bestaan voornamelijk uit bloggers en mensen met een groter bereik op sociale media zoals BV’s. Dit zijn de influencers met tussen de 10.000 en 1 miljoen volgers op sociale media en ze zijn vaak gespecialiseerd in 1 bepaald spectrum zoals lifestyle, mode, food of reizen. Ze hebben net als bij de mega-influencers een engagement rate van zo’n 0,5 en 4%.

Door zich te richten op een bepaalde soort content, creëren ze een heel trouw publiek dat werkelijk die influencer volgt, specifiek omdat hij over die content post. Neem bijvoorbeeld een travel influencer, zijn of haar volgers zijn mensen die geïnteresseerd zijn in reizen, die tips willen en nieuwe bestemmingen willen leren kennen. Voor een reisagentschap, hotel of luchtvaartmaatschappij is dit een uitgelezen kans om een samenwerking aan te gaan.

 

3. Micro-influencers

Micro-influencers vormen de grootste groep. Ze bestaan voornamelijk uit consumenten, vrienden en familie en bereiken zo’n 3 tot 15% engagement rate per post. Ze hebben gemiddeld tussen de 500 en 10.000 volgers op sociale media en hebben een sterke vertrouwensband met hun publiek.

Het lijkt misschien niet zo door het relatief lagere volgersaantal, maar voor veel bedrijven is het zeer verstandig om in te zetten op micro-influencers. Er is namelijk sprake van een one – on – one connectie tussen de influencer en de volger. De volger is geïnteresseerd in de mening van de influencer en de influencer gaat daar ook op in. Het doelpubliek wordt dus met andere woorden meteen beïnvloed en dat is iets dat als bedrijf zelf heel moeilijk te verwezenlijken is.

Het is dus een slimme zet om in te zetten op micro-influencers en dat wordt nog eens klaar en duidelijk uitgelegd in deze post.

 

Een vreemd fenomeen

Klinkt allemaal zeer rooskleurig, maar er is ook wel een keerzijde aan verbonden. Het blijkt dat eens een social media influencer een bepaald aantal volgers heeft bereikt, de interactiviteit en verbintenis van hun publiek daalt.

Dit fenomeen komt steeds meer voor en de verklaring is niet zo ver te zoeken. Influencers met een lager volgersaantal zijn meer bereikbaar. Het publiek durft sneller contact aan te gaan. Wanneer het volgersaantal stijgt, lijken de influencers steeds verder te staan van hun volgers. Zo is het duidelijk merkbaar bij de macro – en micro-influencers. Terwijl macro-influencers meer volgers hebben, is hun betrokkenheid percentage lager dan dit van micro-influencers.

 

 

Wat zijn de doelen van influencer marketing?

Sommigen denken waarschijnlijk dat engagement en bereik de belangrijkste doelen zijn, maar er zijn nog tal van andere opties waar je misschien eerst niet aan gedacht had!

 • engagement
 • direct verkeer naar jouw website
 • verhoog jouw conversie
 • genereer e-mail subscribers
 • verzamel enquetegegevens en inzichten
 • verzamel user – generated content
 • hergebruik user – generated content
 • promotie van evenementen
 • zoekmachine optimalisatie
 • referral marketing
 • focus groups
 • reclame voor solid media
 • aanwerving en werving

 

Voordelen van influencer marketing

Nu je al wat meer op de hoogte bent van influencer marketing, kunnen we ingaan op de vraag waarom je als merk gebruik zou maken van deze strategie. Wat zijn de voordelen voor jouw merk?

Dit zijn kort samengevat  de voordelen van influencer marketing, we gaan er hieronder nog wat dieper op in.

 • CSR
 • aanwerving/talent
 • content marketing
 • social media marketing
 • community management
 • media relaties
 • voorspraak
 • reputatie management
 • SEO

In 6 korte punten leggen we uit waarom het slim is om mee in het influencerbootje te stappen.

 

1. De authenticiteit

Een samenwerking met een influencer geeft een meer uniek beeld dan een reclameadvertentie. Ze is persoonlijker, meer doelgericht en spreekt een geconcentreerd doelpubliek aan.

 

2. Goed voor de portemonnee

Reclame advertenties kunnen snel hoog oplopen in kosten, influencers zijn over het algemeen goedkoper en meer winstgevend voor het merk. Denk hierbij dan vooral aan de micro-influencers.

 

3. In your brand we trust

De vertrouwensband tussen influencer en consument en merk en influencer is sterk. Het vertrouwen in advertenties is de laatste jaren nefast gedaald en mensen worden meer en meer argwanend. Daar pikken de influencers goed op in door de relatie tussen hen en hun publiek goed te onderhouden. Zo worden ze als veel betrouwbaarder aanzien en dat zie je duidelijk in de loyaliteit van hun publiek.

 

4. Sharing is caring!

Sociale media zou niet zo kunnen boomen was het niet voor de optie om het te delen met iedereen wie je lief is. Door een samenwerking aan te gaan met een influencer creëer je een nieuwe soort content die enorm veel gedeeld kan worden en dus een groot bereik heeft.

 

5. Veel slaagkans

Veel slaagkans = Nieuw publiek. Wanneer influencers veel input krijgen op een post waarin zij een product of merk promoten, vergroot ook de slaagkans. Met veel slaagkans kan je een heel nieuw publiek voor je winnen.

 

6. Lots of possibilities.

Wanneer we denken aan influencer marketing denken we vooral aan het promoten van producten en merken, maar er zijn nog tal van andere initiatieven mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan content productie. Influencers hebben hun eigen stijl, zijn vaak goed op de hoogte van de grafische wereld en kunnen een unieke en andere blik werpen op manieren om content te gaan maken. Ze zijn daarnaast ook up to date over de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van editing en social media. Hiermee creëer je een heel nieuwe insteek voor jouw merk.

Het opbouwen van een influencer community is daarbij een gegeven. Je kan deze inzetten voor verschillende marketingdoeleinden zoals dus bv. content productie of affiliate marketing in plaats van enkel te focussen op reclamecampagnes. Influencers zijn tot zoveel meer in staat dan enkel het promoten van producten. Eens je dat inziet, open je een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

 

 

Do’s en don’ts van Influencer Marketing

Do #1

Denk goed na over hoe je jouw merk profileert in de wereld van Influencer marketing en welke marketingdoelstellingen je niet uit het oog mag verliezen.

Stel duidelijke KPI’s op en volg deze daarbij ook nauwgezet op om steeds up to date te zijn. Zet daarnaast een duidelijke marketingstrategie op poten, bereken jouw budget en doe aan risicoanalyse.

Do #2

Iets minder theoretisch advies, maar wees boven alles geduldig. Vergeet niet dat je met echte mensen samenwerkt, mensen met hun eigen agenda die het appreciëren om face to face contact te leggen. Het kan vrij intimiderend overkomen wanneer een groot bedrijf jou als persoon contacteert.

Do #3

Maak een schema in samenspraak met jouw influencer. Wanneer neem je het best contact op met hem/haar? Heeft hij/zij dit liefst maandelijks of liever met wat meer tijd tussen? Naast het telefoneren of e-mailen, moet je uiteraard ook face-to-face gesprekken regelen. Dit wordt sterk gewaardeerd en geeft meteen een meer relaxte indruk wanneer je van persoon tot persoon spreekt.

Don’t #1

Om het nog even te verduidelijken. Bij Influencer Marketing of IM is het helemaal niet de bedoeling om een random influencer te betalen zodat die positieve dingen zegt over jouw merk. Influencers werken hard om zichzelf als merk te profileren. Elke volger werd in het begin waarschijnlijk nauwkeurig opgevolgd. Die mensen willen dan ook enkel in zee gaan met merken die nauw aansluiten bij waar zij zelf voor staan.

Don’t #2

Enkel oog hebben voor de populariteit. Een influencer hoeft niet te beschikken over een gigantisch aantal volgers om goed te zijn. Beïnvloedbaarheid wordt niet enkel gemeten aan de hand van populariteit. Jouw belangrijkste doel als merk is om de juiste influencers te kiezen om jouw boodschap zo goed mogelijk over te brengen en samen iets unieks te creëren.

 

Challenge? Accepted!

Na al een behoorlijke resem aan informatie lijkt Influencer marketing dé marketingstrategie bij uitstek, maar om het te doen slagen voor jouw merk, mag je zeker enkele zaken niet over het hoofd zien.

We hebben voor jou de belangrijkste uitdagingen in influencer marketing op een rijtje gezet.

1. Stel jezelf eerst en vooral deze vraag: wie is jouw publiek? Wie is jouw target customer?
Enkel indien je dit hebt vastgesteld, kan je overgaan op de volgende stap.

2. Start met het opzetten van campagnes en probeer die zo veel mogelijk vorm te geven. Eens je een duidelijk concept voor ogen hebt, kan je de focus richten op het vinden van de juiste influencers die het plaatje compleet maken.

Bij Influo werken we met twee soorten campagnes. Private en Public Campaigns. Bij Public Campaigns wordt de campagne van een merk op onze site geplaatst en kunnen alle influencers hierop solliciteren. Op deze manier werken we met “pitching”. Net zoals bij een vacature pitchen de influencers waarom ze gepast zijn voor die specifieke campagne.

Private Campaigns zijn zoals het woord al zegt, privaat. Wanneer een merk een campagne conceptueel vormgeeft, kan die meteen al bepaalde influencers voor ogen hebben die perfect zouden matchen. Wanneer dit het geval is wordt een private campaign opgestart waarbij ze verstuurd wordt naar enkele influencers die in het plaatje zouden passen.

Het is uiteraard niet nodig om je bestaande marketingplan volledig overboord te gooien. Bij influencer marketing kijken we hoe je het kan implementeren in jouw reeds bestaande plan om het nog beter te maken.

3. Blijf jouw campagnes op de voet volgen. Hoe doen ze het bij het publiek? Slaan ze aan? Haalt jouw influencer de nodige interesse? Over wat schrijven de influencers? Wat delen ze en een heel belangrijke, welke vragen stellen hun volgers?

4. Eens je een vast stramien vindt in hoe je het beste up to date blijft over de campagnes, kan je dit pushen naar een constante aanwezigheid. Je zorgt er met andere woorden voor dat je steeds op de hoogte bent, een constante focus dus.

5. Onderhoud je relatie met influencers. Dit kan je doen door hun content op de voet te volgen en hun content en links te delen. Toon dat je ze steunt.
Blijf daarnaast ook op de hoogte van de activiteit van andere influencers. Niet enkel degene met wie je samenwerkt, maar ook anderen die misschien wel een match vormen met jouw merk. Sociale media gaat razendsnel en het is aan jou om op de hoogte te zijn van de veranderingen.

Zo, nu ben je op en top klaar om aan de slag te gaan!

Boek een gratis demo en ontdek al de mogelijkheden van Influo’s influencer relatiebeheer software.

Close close button
Go back

Interested in free Influencer Marketing advice?

Estimated demo duration 0 min

Get your free demo today Online or at your office

Are you an influencer?
Register here

Complete the form or click here to book now

Sending...

Close close button

Request invite

Please fill in your info and we will get back to you as soon as possible!

Sending...